Hur det här fungerar

Genvägsadresser

För att snabbt komma åt sidan med varningar och avstägningar för ett visst lag går det att använda "genvägsadresser":

Björn Wesström-teoremet

Björn Wesström-teoremet (BWT) är den konstiga delen av tabellen som har rubriken BWT och som en bit in på säsongen kommer fyllas av en rött, gult och grönt. En enkel beskrivning är att det är ett verktyg som kan användas för att snabbt bli besviken över ditt lags möjlighet att vinna SM-guld eller avancera till den högsta serien. En längre förklaring följer nedan.

På ett informationsmöte för AIK-medlemmar och -aktieägare efter säsongen 2017 presenterade Björn Wesström en tabell liknande den som presenteras på den här hemsidan. Björn hade konstaterat att om ett lag tar 65 poäng under en säsong kommer det sannolikt att vinna Allsvenskan.

Utifrån antagandet att en motståndare bör vara enklare att slå desto längre ned den slutar i tabellen när säsongen är färdigspelad, bör ett lag för att vinna Allsvenskan under en säsong ta:

• 3 poäng mot de 5 motståndare som slutar högst i tabellen;

• 4 poäng mot de 5 motståndare som slutar i mitten av tabellen; och

• 6 poäng mot de 5 motståndare som slutar sist i tabellen.

Egentligen spelar inte motståndarnas placering någon roll, så länge som 5x(3+4+6) poäng uppnås, men den fördelningen är nog rimligast att förvänta sig. Med tabellen kunde Björn visa att AIK 2017 tagit för få poäng mot motståndare i slutet av tabellen. 2017 tog AIK 18 av 30 poäng mot de fem lag som slutade sist, vilket kan jämnföras med 28 av 30 poäng år 2018. Mot övriga lag tog AIK 39 poäng både 2017 och 2018.

Tabellen är alltså från början tänkt att användas som ett utvärderingsverktyg. På den här webbsidan presenteras tabellen löpande under säsongen. Ett problem som direkt uppstår är att det på förhand inte går att förutsäga hur tabellen kommer sluta, och därför inte vilka lag ett lag måste ta 3, 4, eller 6 poäng mot. I stället har jag valt att göra grupperingen: toppen, mitten och sist utifrån hur tabellen ser ut efter de färdigspelade omgångarna.

Väljer du t.ex. AIK, 2018 och omgång 10 på förstasidan får du tabellen för omgång 10 och en utvärdering av hur AIK fram till och med omgång 10 (2018) presterat mot de lag AIK spelat mot. Vi kan där se att AIK då redan hade tagit de nödvändiga 3 poängen mot Hammarby IF och Djurgårdens IF, medan AIK inte då kunde uppnå målet att ta 6 poäng mot bottengänget IF Elfsborg, då AIK och IF Elfsborg kryssat i matchen lagen spelat.

Om ett lag uppnått målpoängen mot en motståndare åskådliggörs grafiskt enligt följande:

Målpoäng överträffad.

Målpoäng uppnådd.

Målpoäng kan uppnås.

Målpoäng kan ej uppnås.

Lagen har inte mötts.

Att IF Elfsborg, i exemplet, är röda beror alltså på att även om AIK vinner hemmamötet kan AIK, med den placering IF Elfsborg har, inte nå upp till målet 6 poäng. Hoppar vi fram till omgång 12 (2018) ser vi att IF Elfsborg byter färg från rött till gult. Detta eftersom laget klättrat i tabellen och nu ligger på en plats där AIK kan uppnå målpoängen.

Utvärderingsmodellen enligt ovan; eller som jag valt att kalla det, Björn Wesström-teoremet; har jag även valt att tillämpa på Damallsvenskan, Elitettan och Superettan. För Allsvenskan och Damallsvenskan sker "utvärderingen" utifrån möjligheten att vinna respektive serie (65 poäng för Allsvenskan och 52 poäng för Damallsvenskan). För Elitettan och Superettan sker "utvärderingen" istället utifrån möjligheten att ta klivet upp till serien ovanför, där det enligt mina beräkningar bör räcka med 56 poäng för att avancera från Elitettan till Damallsvenskan och 65 poäng för att placera sig på minst (positiv) kvalplats i Superettan. Grupperingarna har anpassats utifrån förutsättningarna i de olika serierna enligt följande:

Damallsvenskan:

• 3 poäng mot de 2 motståndare som slutar högst i tabellen;

• 4 poäng mot de 4 motståndare som slutar i mitten av tabellen; och

• 6 poäng mot de 5 motståndare som slutar sist i tabellen.

Elitettan (och Allsvenskan innan 2008):

• 3 poäng mot de 4 motståndare som slutar högst i tabellen;

• 4 poäng mot de 5 motståndare som slutar i mitten av tabellen; och

• 6 poäng mot de 4 motståndare som slutar sist i tabellen.

Superettan:

3 poäng mot de 5 motståndare som slutar högst i tabellen;

4 poäng mot de 5 motståndare som slutar i mitten av tabellen; och

• 6 poäng mot de 5 motståndare som slutar sist i tabellen.

Teckenförklaring - Tabell
BWT (Björn Wesström-teoremet)
SSpelade matcher
PPoäng
ΣPoängsumma för gruppen
Skillnad mellan målpoäng och summa för gruppen
Form
5Medelpoäng de fem senast spelade matcherna
10Medelpoäng de tio senast spelade matcherna
AMedelpoäng alla matcher
Prognos
5Beräknad slutpoäng om snittet för de senast 5 spelade matcherna bibehålls
10Beräknad slutpoäng om snittet för de senast 10 spelade matcherna bibehålls
ABeräknad slutpoäng om snitt för alla matcher bibehålls
Ligastatistik
SSpelade matcher
VVunna matcher
OOavgjorda matcher
FFörlorade matcher
GMGjorda mål
IMInsläppta mål
MSMålskillnad
PPoäng
Historik

Visar en tabell med ett lags placering tidigare säsonger för en viss omgång.

Teckenförklaring - Historik
SÄSSäsong
PLPlacering
SSpelade matcher
VVunna matcher
OOavgjorda matcher
FFörlorade matcher
GMGjorda mål
IMInsläppta mål
MSMålskillnad
PPoäng
Kort

Visar antalet varningar per spelare i ett visst lag en viss säsong. Spelarens rad färgas röd om den är avstängd nästa match och gul om spelaren är avstängd efter att har varnats en gång till.

Tabellen är baserad på data från SvFF. Sidan uppdateras inte under pågående matcher, utan visar istället den information som var aktuell vid avspark. Antal gula och röda kort uppdateras efter slutsignal (eventuellt med viss fördröjning), medan avstängningar utöver den obligatoriska matchen visas efter disciplinnämndens beslut.

Poäng

Visar antalet poäng (mål och assist) per spelare i ett visst lag en viss säsong.

Tabellen är baserad på data från SvFF. Sidan uppdateras inte under pågående matcher, utan visar istället den information som var aktuell vid avspark. SvFF registrerar inte assist i alla serier och siffran som anges här behöver således inte stämma överens med verkligheten.

Spelardata

En tabell som visar en sammanställnig över speltid, spelade matcher, poäng, varningar och avstängningar för de spelare som spelat i lagen i de två högsta serierna på dam- respektive herr-sidan i fotboll åren 2008-2024.

Datan avser alltså vad som gäller för en viss spelare i ett visst lag. Data för t.ex. Madeleine Tegström, som har representerat både AIK och Hammaraby IF, redovsisas separat på respektive lags sida.

Teckenförklaring - Spelardata
Matcher
XIStarter
ABAvbytare
IBInbytt
ΣMTotalt antal spealde matcher
Poäng
MMål
AAssist
ΣMTotalt antal poäng
Kort
GVarningar (gula kort)
RAvstängnignar (röda kort)
ΣKTotalt antal kort